C Amaliatackt

Vorige Overzicht Volgende

De Amalienburg, werd in de jaren 1575 tot 1577 gebouwd onder keizer Maximiliaan II. De naam Amalienhof/burg/trackt stamt echter pas uit 1711, toen keizer Joseph I stierf en zijn gemalin Amalia als weduwe bier haar intrek nam. Diverse leden van het Habsburgse huis hebben hier gewoond. De vertrekken op de hoofdverdieping zijn te bezichtigen. De vertrekken op de andere verdiepingen zijn in gebruik als kantoorruimte voor onder andere de president van Oostenrijk.

De ruimtes staan beschreven in de onderstaande tabel, waarvan de nummers corresponderen met de nummers op de plattegrond. Indien er meer informatie beschikbaar is over deze ruimte, is er een knop te vinden met het kamernummer. Onder aan dit kameroverzicht is een stukje van de geschiedenis te vinden.

Geschiedenis

C01 Woon en slaapkamer Elisabeth C02 Toiletzimmer Elisabeth C05 Grote salon Elisabeth C03 Badkamer Elisabeth C04 Berglzimmer C06 Kleine salon Elisabeth C07 Grote Antichambre C08 Vestibule Alexanderappartement C09 Rode Salon C10 Eetzaal C11 Kleine of Witte salon C13 Uitgangsvertrek C14 Amaliasteige

Elisabeth appartement

C01 Woon- en slaapkamer
Wohn-und Schlaffzimmer

Deze kamer werd geheel nieuw ingericht voor de nieuwe keizerin, Elisabeth, in het jaar 1854. Tot haar dood heeft ze deze kamer gebruikt als slaap en zitkamer.

C01
 

C02 Toilet- en turnkamer
Toilettezimmer


De kamer voor de herinrichting van korte tijd geleden.

Deze kamer was oorspronkelijk de gezamenlijke slaapkamer van Frans Jozef en Elisabeth. Later gebruikte ze deze als toilet en turnkamer.

C02
 

C03 Badkamer
Badezimmer

Deze badkamer is de eerste moderne badkamer die in de Hofbug is gebouwd. Tot die tijd waste men zich aan een wastafel, of in een wastobbe achter een kamerscherm.

C03
 

C04 Bergl-kamers
Bergl-zimmers


De 1e Bergl-zimmer

De Bergl-kamers, die uitkomen op het Amaliënhof, kunnen sinds kort bezichtigd worden. De kamers is verfraaid met exotische fresco's van Johann Bergl, de landschapsschilder uit de tijd van Maria Theresia. Hij heeft ook meerdere vertrekken in Schönbrunn in dezelfde stijl geschilderd. 

C04
 

C05 Grote Salon
Grosse Salon

Deze ruimte diende als grote salon voor de keizerin. Hier ontving ze wat grote groepen, maar gebruikte ze ook het ontbijt met haar man.

C05
 

C06 Kleine Salon
Kleine Salon

De Kleine Salon, uitgevoerd in rood, wit en goud, werd gebruikt als audiëntiesalon voor de keizerin.

C06
 

C07 Grote Antichambre
Grosse Vorzimmer

Het grote voorvertrek diende als Antichambre voor het Elisabeths-appartement en het Alexander appartement.

C07
 

C00 Privé keuken
Privat kuchen

Deze ruimte bevind zich op de begane grond en was bestemd om het eten van keizerin Elisabeth te bereiden. 

C00
 

Alexander appartement

Nu komt u in de appartementen van tsaar Alexander 1. Niets herinnert hier echter aan deze vorstelijke bewoner. Overal hangen portretten van Karel 1, die deze vertrekken in gebruik had als audiëntieruimten en werkkamer.

C08 Vestibule
Vestibule

Deze kleine ruimte dient als vestibule waar u schilderijen en borstbeelden van Karel I en Zita, het laatste Oostenrijkse kiezerspaar ziet. Hoewel beide niet verantwoordelijk werden gehouden voor de 1e wereldoorlog, waren ze toch gedwongen in 1918 terug te treden. Pas later werd steeds duidelijker hoe dit echtpaar zich heeft ingespannen voor het welzijn van het rijk en het verkrijgen van vrede. Er is de laatste decennia steeds meer waardering voor hen ontstaan. Keizer Karl is in 1922 in Madeira overleden en daar begraven. Keizerin Zita is in 1989 in Ziziers, Zwitserland overleden en begraven in de Kapuzinergruft te Wenen. Ook staat hier het bureau van de keizer waarop hij de verklaring tekende dat hij zich niet meer zal mengen in de Oostenrijkse regering.

C09 Rode Salon
Rote Salon

Deze rococostijl uitgevoerde ontvangstzaal (Empfangsalon) of Rode Salon diende als Audiëntiezaal voor Karl I. Ook Tsaar Alexander had hier zijn ontvangst salon.

Hier ziet u schitterende gobelins met een rode basis - naar kartons van Frangois Boucher - door Marie-Antoinette aan Jozef II geschonken bij gelegenheid van zijn reis naar Parijs in 1777. De voorstellingen zijn niet thematisch, maar puur op de compositie gekozen.

C10 Eetzaal
Speisesaal

Deze kamer heeft verschillende functies gehad. Maar is thans ingericht als eetzaal.

C10
 

C11 Kleine- of witte salon
Kleiner- oder Weisse Salon

Lange tijd was deze kamer ingericht als eetzaal. Nu zijn hier schilderijen van Rudolf, zijn vrouw Stephanie te vinden als gedenkkamer voor beiden.


Zaal zoals die was ingericht toen hier nog de eettafel stond tentoongesteld

C12 Uitgangsvertrek/ Rooksalon
Ausgang/Rauchsalon
De Rookkamer is een klein vertrek in het verlengde van de eetzaal. In het verleden was deze ruimte gewijd aan de tragisch om het leven gekomen aartshertogen Rudolf en Frans Ferdinand. Tegenwoordig is hier een kleine winkel te vinden, waar de bezoekers wat aankopen kunnen doen voor ze het paleis verlaten.
C13 Amaliatrap
Amaliasteige
De Amaliatrap is het centrale trappenhuis van dit deel van de Hofburg. Het werd voornamelijk gebruikt voor de bewoners van het Alexander appartement. Maar ook de gebruikers van de andere verdiepingen konden via deze trap hun kamer bereiken. Momenteel wordt het vooral door de vertrekkende bezoekers van de keizerlijke vertrekken gebruikt.

 
Balhaus

Ze komen bij hun vertrek aan de achterkant van de Amaliaburg uit en staan tegenover het Balhaus. Dit is sinds kanselier Metternich Oostenrijk regeerde het kantoor van de kanseliers, zeg maar minister president van Oostenrijk. 

 Top

Geschiedenis

De Amalienburg, werd in de jaren 1575 tot 1577 gebouwd onder keizer Maximiliaan II. De naam Amalienhof stamt echter pas uit 1711, toen keizer Joseph I stierf en zijn gemalin Amalia als weduwe bier haar intrek nam.

Tijdens het Wener Congres in 1815 verbleef hier tsaar Alexander I van Rusland. De tsaar maakte er zijn plannen voor de Heilige Alliantie, een bond van christelijke vorsten, met als doel oorlogen in de toekomst te voorkomen. Tot deze Heilige Alliantie werd de tsaar geïnspireerd door de mystieke Duitse baronesse Von Krüdener. Deze vorstenbond, een voorloper van de Volkenbond en de Verenigde Naties, bleek geen succes. Wel sloten de meeste Europese landen, met uitzondering van Engeland, zich bij de Heilige Alliantie aan, maar Metternich ging nu de naam van deze idealistische Heilige Alliantie gebruiken voor de interventiepolitiek van de minder idealistische Grote Alliantie. Zo liep dit Russische "vredesplan" op niets uit.


Tsaar Alexander I

De sportieve beeldschone keizerin Elisabeth, gemalin van keizer Franz Joseph, bewoonde lange tijd de Amalienhof. Als eerste vrouw van haar tijd beoefende zij bier ochtendgymnastiek. Gymnastiektoestellen in haar vertrekken, getuigen hiervan. Wij zien er ook schilderijen van de lievelingspaarden van keizerin Elisabeth, die als een uitmuntende amazone bekend stond. Van 1916 tot 1918 resideerden er keizer Karl I en zijn gemalin keizerin Zita

Sisi   Karl en Zita met enkele van hun kinderen

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken..

Gehele site