Dit is het eerste vertrek welke als representatieruimte wordt gebruikt. De ruimte is versiert met bonte schilderijen aan de muur, welke echter geen schilderijen zijn. Allen bestaan uit zongenaamd Pietra-dura, wat betekend: Hard steen. De hier opgehangen verzameling is de grootste ter wereld.
De techniek welke ook wel Florentijnse mozaïek wordt genoemd, werd in de 16e eeuw in de werkplaatsen van de Medici te Florence ontwikkeld. De begraafkapel van de vorsten uit dit huis achter de San Lorenzo in Florence is er ook mee versierd.
Medici kapel, Florence
De steenkunststukken hebben verschillende onderwerpen, zoals landschappen, gezelschapsleven, stelleven enz. Heel knap om te zien, is hoe de wolkenluchten zo echt zijn nagemaakt.
De steenafbeeldingen in de Leopoldstrackt van de Hofburg zijn tussen 1737 en 1767 in Florence vervaardigd onder leiding van Pietro Scacciati, Lodovico Sieries en Cosimo Sieries. De ontwerpen zijn grotendeels van Guiseppe Zocchi. De verzameling is samengesteld in opdracht van Frans I Stephan van Lotharingen, welke ook Groothertog van Toscane was, waar Florence de hoofdstad van is. De 'schilderijen' zijn eerst ondergebracht in het Keizershuis aan de Wallnerstrasse maar in 1791 werden ze verplaats naar de Hofburg, naast het mineralenkabinet. Vanaf 1841 hangen ze op de huidige plek.
Tussen de 67 Pietra-dura-afbeeldingen hangen portreten van Keizer Jozef II, zijn broer en opvolger Leopold II en ook veldmaarschalk Laudon. Deze portretten zijn op een andere manier vervaardigd, maar de techniek van Scagiole gebruikt. Hierbij werden gekleurde, kleine bolletje gips net zo lang uitgerold en gepolijst, tot ze net zo hard waren als marmer. Een ander voorbeeld van deze techniek kan worden terug gevonden in paleis Noordeinde, waar de balzaal versierd is met grote stukken scagiole marmer.
Ook op de kasten en tafels zijn Pietra-dura-werken ze zien. De grootste en mooiste van deze tafels ontbreekt echter sinds de gouwleider van de stad Wenen in de Tweede Wereldoorlog, Baldur von Schirach, hier de Italiaanse minster van buitenlandse zaken heeft ontvangen en deze tafel als geschenk heeft meegegeven.
Tot slot nog aandacht voor de grote en decoratieve kachel in deze kamer. Deze stamt waarschijnlijk uit de 19e eeuw en bevat in het middendeel het motto van keizer Frans Jozef: Viribus Unities. Vermoedelijk is de kachel een geschenk aan de keizer in één van zijn jubileumjaren.
Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.