B04 Rozenkamer

  Overzicht B Volgende

Deze kamer is genoemd naar de fraaie schilderingen boven de deuren. Het belangrijkste kunstwerk in deze kamer is het keizerlijke 'voorstellings' uurwerk. Dit uurwerk is geschonken door landgraaf Ludwig VIII van Hessen-Darmstad in 1750 aan zijn schoonzus, Maria Theresia ter gelegenheid van haar 10e jubileum als landsvrouwen van de Oostenrijkse erflanden en het vijfde jubileumjaar van de keizerskroning van haar man, Frans Stephan. Het is gebouwd door de Darmstatter Ludwig Knaus. Verder hebben zijn broer Friedrich en de schilder G.A. Eger met de hulp van tientallen helpers er aan gewerkt. Na de bouw van dit uurwerk traden de gebroeders Knaus in diens van het Weense hof.

De keizerlijke voorstellingsklok geldt als één van de mooiste pronkklokken uit de baroktijd. Het is een manshoge klok en bevind zich in een barokke, glazen kast. De schildering met de voorstelling is omgeven met zilveren figuren en inscripties. De klok weegt 128 kilo, waarvan 50 kilo zilver is.

De afbeelding op de wijzerplaat stelt een huldiging van het keizerspaar voor. Maria Theresia en Frans I Stephan schrijden onder muziekbegeleiding van links naar rechts. In het midden van de afbeelding is een barokke bogengalerij de het keizerlijke leger in Pressburg, het huidige Bratislava, voorsteld. Rijk geklede pages begeleiden en knielen voor het keizerlijke paar, waarbij de Frans Stephan de kroon van het Heilige Roomse rijk en Maria Theresia de kronen van Hongarije en Bohemen overhandigen.
Vervolgens verschijnen boven de hoofden van het keizerspaar donkere wolken en een boze demon, welke scherpe gelijkenis met koning Frederik II (de grote) van Pruissen, de erfvijand van Maria Theresia. Deze worden echter verjaagd door de aartsengel Michael.

De landgraaf van Hessen-Darmstad zou 80.000 gulden voor het uurwerk betaald hebben. De klok welke uit een ontelbaar aantal raderen en assen bestaat, heeft zeker honderd jaar stil gestaan. Maar toen de bondspresident de Leopoldstrackt betrok in 1946 is het door een Weense klokkemaker weer hersteld en in gang gezet.

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site