Paleizen in Den Haag

  Overzicht  

"Den Haag, stad met je legen paleizen". Dit werd eens gezongen door Paul van Vliet. Die situatie is nu niet meer. Den Haag, stad met je gevulde of verkochte paleizen. Doordat Den Haag al eeuwenlang het regeringscentrum van Holland en later Nederland is, hadden de Oranjes ook hier hun woningen nodig. Aanvankelijk maakte ze gebruik van bestaande panden, zoals het Stadhouderlijk kwartier op het Binnenhof en een woning aan het Noordeinde. Beide panden zijn in de loop der tijd uitgebreid. Het Binnenhof wordt niet meer als woning gebruikt, maar de woning op het Noordeinde is nu in gebruik als werkpaleis van de koningin.

Naast deze twee panden hebben de Oranjes ook meerdere paleizen rond Den Haag gebouwd. Daar bestaat nu alleen Huis ten Bosch nog van. Paleizen zoals in Honselaardijk en Rijswijk hebben de tand des tijds niet doorstaan.

Ook diverse andere leden van het huis Oranje-Nassau hebben panden in bezit gehad in het centrum of directe omgeving van Den Haag. Veel van deze panden hebben nu een andere bestemming, of zijn afgebroken. Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima hebben een woning op een oud Oranje landgoed in Wassenaar, Huize Eijkenhorst.

Hieronder staat de kaart van Den Haag in de 19e eeuw en een lijst van paleizen  welke opgenomen (gaan) worden in deze site. Het paleis is ook aanklikbaar op de kaart.

Noordeinde

Paleis Noordeinde

Paleis Huis ten Bosch

Paleis Lange Voorhout

Paleis Kneuterdijk

Binnenhof

Wassenaar

Overige

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site