Nederland

  Overzicht  

Nederland heeft wat betreft paleizen niet zo'n grote traditie als andere landen. Slechts het Binnenhof in Den Haag heeft een geschiedenis die teruggaat tot aan de vroege middeleeuwen en via de latere graven van Holland naar de stadhouders uit het huis Oranje-Nassau.

Hoewel de Oranjes veel bezittingen hadden voor dat ze een belangrijke rol gingen spelen in de Nederlanden, zijn de meeste paleizen pas ontstaan tijdens of na de 80 jarige oorlog. Geen enkel paleis van de huidige paleizen was in 1e instantie bedoeld als staatspaleis waar hele hofhoudingen gehuisvestigd moesten worden. Het waren of buitenverblijven (Huis ten Bosch), of jachtsloten (Soestdijk en Het Loo), of bedoeld als woonhuis (Noordeinde). In latere periodes zijn al deze paleizen uitgebreid waardoor er meer ruimte kwam voor het hof, maar het bleef altijd (verhoudingsgewijs) bescheiden van omvang en rijkdom. Enige uitzondering is het Paleis op de Dam, maar dat is dan niet als paleis gebouwd, maar als stadhuis van de toenmalige rijkste handelsstad van de wereld.

Hieronder staat de kaart van Nederland en een lijst van steden welke opgenomen zijn/worden in deze site. De plaats is ook aanklikbaar op de kaart.

Den Haag

 

Amsterdam (Paleis op de Dam)

Apeldoorn (Het Loo) Wegens conflict met de directie verwijderd.

Baarn (Soestdijk)

Breda (Het kasteel)

Delft (Prinsenhof)

Den Haag (Diverse)

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site