Keizer Franz liet in 1805 dit geweldige plein aanleggen. Het werd Ausseres Burgplatz genoemd. De afsluiting wordt gevormd door de Ausseres Burgtor, een soort kleine "Arc de Triomphe" gewijd aan de Volkerenslag bij Leipzig.
In 1934 werd de Ausseres Burgtor omgebouwd tot ,Heldendenkmal", ter herinnering aan het keizerlijke leger, dat van 1618 tot 1918, dus precies drie eeuwen, heeft bestaan.
De belangrijkste veldslagen zijn er in gebeeldhouwde Reliëfs weergegeven. Er is in het midden een kapel, gewijd aan de gevallenen. Bij de Ausseres Burgtor werd op 31 oktober 1848 door het keizerlijke leger hevige gevechten geleverd met de opstandelingen, die de Weense binnenstad bezet hielden.
Op de Ausseres Burgplatz liet keizer Franz Joseph twee kolossale ruiterstandbeelden plaatsen, gewijd aan Oostenrijks grootste veldheren, prins Eugenius van Savoye en aartshertog Karl. Prins Eugenius was de bestrijder van de Turken en de militaire tegenspeler van de Franse koning Lodewijk XIV. Aartshertog Karl behaalde zijn roem in de strijd tegen Napoleon. Hij wist hem één maal te verslaan bij Aspern. Helaas werd hij een paar dagen later weer verslagen door Napoleon bij Wangram en trap hij af als legeraanvoerder. Maar door die ene zegen bleef hij altijd de Overwinnaar van Aspren.
Eugenius van Savoye
Beide monumenten zijn van de beeldhouwer Anton Fernkorn en kwamen gereed in de jaren 1859 en 1865. Het plein, voortaan gewijd aan deze heldhaftige figuren uit de Oostenrijkse geschiedenis, kreeg nu de naam Heldenplatz.
Festiviteiten 25 jarig huwelijksfeest
keizer Frans Jozef en keizerin Elisabeth
Begravenis keizer Frans Jozef | ||
Hongaarse garde |
Keizerlijke lijfwacht |
|
Keizerlijke garde |
Het werd het schouwtoneel van talrijke dramatische gebeurtenissen uit het Oostenrijkse verleden. Hier trok in 1916 de begrafenis van keizer Franz Joseph voorbij, een begrafenis, die welhaast een symbolische betekenis had. Dollfuss richtte hier in 1934, kort voor zijn dood, een appél tot het Oostenrijkse volk om het Nazi-gevaar te bezweren.
In maart 1938 demonstreerden monarchisten en republikeinen gemeenschappelijk voor een vrij en onafhankelijk Oostenrijk, doch enige dagen later sprak Hitler hier de menigte toe.
De Heldenplatz was in de jaren 1945-1955 de enige plaats ter wereld, waar de geallieerden en de Russen gezamenlijk elke maand een parade hielden.
Op de avond van 12 september 1953 was het plein getuige van een indrukwekkende religieuze plechtigheid ter herdenking van het Turkenbeleg en ontzet in 1683. De Russen doofden zelfs hun ster om geen aanstoot te geven, Het werd een grootse, maar waardige demonstratie voor de onafhankelijkheid van Oostenrijk, welke twee jaar later verwezenlijkt zou worden.
Heldenplatz voor de bouw van de Neue Hofburg
Het panorama, dat de Heldenplatz ons biedt is uniek: Enerzijds het geweldige Hofburgcomplex en het Bundeskanzleramt, anderzijds de belangrijkste gebouwen van de Ring zoals het Rathaus, het Parlament en de musea, De grootsheid van dit plein symboliseert de wereldmacht, die eens de Oostenrijkse monarchie bezat.
Een minder fraai element van de moderne tijd is het dagelijks gebruik van het plein. Dat is meer een Parkplatz dan een Heldenplatz.
Parkplatz Hofburg
Om hier een einde aan te maken komt er een parkeergarage onder het plein. De ingang en uitgang komen naast de Burgtor.
Parkeergarage Heldenplatz
Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken. Vanaf de middeleeuwen liep hier de stadsmuur waartegen de bibliotheek bijna tegen aan gebouw was.