M Neue Hofburg

Vorige Overzicht Volgende

Op het terrein van de Burggarten, Neue Hofburg, Heldenplatz en Volksgarten lagen voor 1805 de vestingwerken van Wenen. Napoleon liet in 1809 een deel van deze oude vestingwerken (Burgbastei). Dit deed hij om de versterking van de stad te verminderen en om Oostenrijk te laten beseffen dat hij nu de baas over Europa was. De Weners hebben zich zeer gekwetst gevoeld door deze daad.

 


Middeleeuwse Hofburg met vestingwerk

Door het verdwijnen van de Burgbastei werd er een ruimte geschapen, waar keizer Frans I de Ausserer Burgplatz, later Heldenplatz genoemd, liet aanleggen. Om de weerbaarheid van de stad te herstellen, werd een eindje verder van de oorspronkelijke plek een nieuwe poort met vestingwal gebouwd. Deze heeft maar vrij kort bestaan, omdat in 1857 keizer Frans Jozef opdracht gaf de verouderde wallen af te breken en op de plek een Ringstrasse aan te leggen. Hier kwamen grote, officiële gebouwen te staan. Ook de Hofburg kon hierdoor worden uitgebreid.


Eén van de ontwerpen

Hoewel het al een enorm complex was, was er toch een ruimte gebrek. Dit kwam voornamelijk door de regel dat iedere Habsburger recht had op een appartement in de Hofburg. In de 19e eeuw was de familie enorm groot geworden, waardoor het al niet meer mogelijk was deze gewoonte vol te houden. Daarom waren het voornamelijk de hoofden van de takken die hier gebruik van maakten. Maar ook jongere Habsburgers met gezinnen wilde er gebruik van maken. Dit was de aanleiding twee enorme vleugels te ontwerpen aan weerszijde van het plein.


De fundamenten in 1881

De architect Gottfried Semper maakte een plan voor een reusachtig "Keizerforum" tussen de bestaande Holburg en de Hofstallungen. Van dit Keizerforum zijn alleen het Kunsthistorisches Museum, het Naturhistorisches Museum en de Neue Burg uitgevoerd. Aan de bouw van de Neue Burg werd in 1881 begonnen. Pas in 1913 kwam dit bouwwerk voor het grootste deel gereed. De geplande vleugel aan de andere kant van de Heldenplatz kwam helemaal nooit van de grond.


De Heldenplatz voor de afbraak van de stadsmuur

De Neue Burg was het zorgenkind van keizer Frans Josef. De bouw wilde maar niet vlotten. Telkens werd de opzet gewijzigd en eenmaal had de keizer zelfs het plan het bouwsel maar weer of te breken.

Tot de wanhopig geworden architecten sprak keizer Frans Joseph de welhaast profetische woorden: "Weiss Gott, fur wen ich die Burg bau". Tenslotte liet hij de verdere bemoeienissen met de bouw van de Neue Burg maar over aan zijn troonopvolger aartshertog Frans Ferdinand. De keizer begon het gebouw te haten en keek bij voorkeur de andere kant uit als hij er voorbij reed.


Neue Burg tijdens de bouw

"Weiss Gott, fur wen ich die Burg bau". Inderdaad, keizer Frans Joseph voelde, dat het einde van zijn rijk nabij was. Het nocturno voor Oostenrijk begon. In maart 1938 hield Hitler na de Anschluss op het balkon van de Neue Hofburg zijn beruchte toespraak, beginnend met de woorden: "Wien ist eine Perle". Zeven jaar later zou zijn macht ineenstorten.


USSR versus USA

In 1945 wordt Wenen door de Sovjet troepen veroverd. Het zijn nu de Russen, die hun hoofdkwartier in de Neue Burg vestigen. De Russische ster straalt boven een zijvleugel van het gebouw. In de Neue Burg komt nu tevens het geallieerde hoofdkwartier. Niet de Oostenrijkse, maar de Russische, Amerikaanse, Engelse en Franse vlag waaien boven het gebouw. Elke maand wordt op het Heldenplatz een parade van de bezetters gehouden. Tijdens deze parade wordt het commandantschap gewisseld tussen de vier geallieerde. Het is een unieke gebeurtenis in de tijd van de koude oorlog.

Wenen heeft het niet gemakkelijk in deze tijd. Maar aan deze periode komt gelukkig ook weer een einde. In oktober 1955 worden deze vreemde vlaggen neergehaald en de Oostenijkse vlag, het Rood-Wit-Rood plechtig gehesen. Sindsdien wordt jaarlijks in Oostenrijk de ,Dag van de Vlag" gevierd, welke tot officiële nationale feestdag is uitgeroepen.


Corp des Logis, vestibule met trappenhuis

In de Neue Hofburg was sedert 1958 de permanente zetel van de Internationale Atoomcommissie van de Verenigde Naties. Hier werden op internationaal niveau de mogelijkheden besproken voor het toepassen van atoomenergie voor vreedzame doeleinden. Vanaf begin jaren '80 vinden deze hun kantoren in het internationaal centrum bij het Donaupark.  In het aan de Burggarten grenzende deel was het orthopedische ziekenhuis gevestigd.


Entree bibliotheek

Tegenwoordig zijn grote delen van het gebouw in gebruik bij de Oostenrijkse National Bibliotheek. Hier bevinden zich onder andere de leeszaal.


Corp des logis

Belangrijke museumcollecties zijn in de Neue Burg ondergebracht. Het Museum fur Völkerkunde met de beroemde schat van de laatste Aztekenkoning Montezuma II en de unieke collectie van de in 1959 op jeugdige leeftijd gestorven ontdekkingsreiziger dr. René de Nebesky-Wojkowitz, die als eerste Europeaan de Himalaya koninkrijken: Nepal, Bhoetan en Sikkam heeft doorvorst. Deze zijn voornamelijk in het corp de logis van het gebouw te vinden. Dit is het vierkante deel aan de kant van de ring.


Entree van de Neue Hofburg

Het zeer uitgebreide Bildarchiv met de Portraitsammlung van de National Bibliothek. Tenslotte belangrijke verzamelingen van het Kunsthistorisches Museum. Hiertoe behoort de historische wapenverzameling, thans de belangrijkste ter wereld! Deze verzameling is gesticht door aartshertog Frederik van Tirol in de 15de eeuw. Voorts de verzameling van oude muziekinstrumenten, waartoe piano's etc. van de bekendste componisten behoren en de rijke gobelincollectie.


Deel van de wapencollectie

Al deze kunstschatten zijn in de loop der eeuwen zorgvuldig bijeengebracht door leden van het Huis Habsburg. Deze Habsburgse verzamelingen overtreffen in rijkdom en smaak alle collecties ooit door vorstengeslachten bijeengebracht. Zo kreeg tenslotte toch de Neue Hofburg een waarlijk keizerlijke bestemming!

De achtergevel van deze vleugel grenst aan de Burggarten.

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken. Vanaf de middeleeuwen liep hier de stadsmuur waartegen de bibliotheek bijna tegen aan gebouw was.

Gehele site