Deze kerk, die deel uitmaakt van het Hofburgcomplex, werd gebouwd in opdracht van hertog Frederik de Schone (1308-1330)
Keizer Ferdinand II schonk de kerk in 1631 aan de Orde van de Augustijners. Zoals vele kerken in Oostenrijk, kreeg ook deze gotische kerk een barok interieur. Keizer Joseph II echter liet alle renaissance- en barok-elementen uit de kerk verwijderen, zodat deze weer haar middeleeuws gotische aanzien kreeg. De Augustinerkirche biedt thans een strakke, haast calvinistisch Nederlandse aanblik.
|
Het mooiste grafmonument in de Augustinerkirche is dat van aartshertogin Maria Christine, de lievelingsdochter van Maria Theresia, gestorven in 1815.
Zij was de echtgenote van hertog Albert van Saksen-Teschen, gouverneur van de Oostenrijkse Nederlanden. Het grafmonument van aartshertogin Maria Christine is een meesterwerk van de Italiaanse beeldhouwer Canova, die hieraan vier jaar heeft gewerkt. Toen men Napoleon vroeg, wat hij uit Wenen het liefste zou willen meenemen naar Parijs, antwoordde de keizer: "Slot Schönbrunn Klosterneuburg en het grafmonument van Maria Christine!"
|
Eén graf in de Augustinerkirche dient nog onze bijzondere aandacht te vragen, namelijk dat van de 17de eeuwse Weense boetprediker Abraham a Sancta Clara, de schrijver van ,Merks Wien". Deze augustijner-monnik, die zich barrevoets door de straten bewoog en wiens predikaties getuigden van een sarcastische humor en een bijtende satire, kreeg een standbeeld in de Hanusch Gasse bij de Burggarten. Schiller noemde hem "ein prachtiges Original vor dem man Respekt bekommen muss". |
In de Augustinerkirche werden talrijke vorstenhuwelijken gesloten, waaronder dat van Maria Theresia en Franz Stephan van Lotharingen in 1736. Dit huwelijk legde de basis voor het Huis Habsburg-Lotharingen en zou gezegend worden met 16 kinderen. Het huwelijk van aartshertogin Marie Louise en Keizer Napoleon werd hier op 17 maart 1810 gesloten. Dit was een huwelijk "met de handschoen". Bij de trouwplechtigheid werd de plaats van de Franse keizer nota bene ingenomen door een van zijn grootste militaire tegenstanders, aartshertog Karl.
Een ander belangrijk huwelijk was dat van keizer Franz Joseph I met de beeldschone Beierse prinses Elisabeth ("Sisi"). Na haar ,Nibelungenfahrt" over de Donau had Elisabeth haar triomfale entree in Wenen gedaan. Twee dagen later, op 24 april 1854 's avands om zeven uur, werd haar sprookjeshuwelijk met de jeugdige keizer in Augustinerkirche voltrokken.
Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.