B08 Slaapkamer Maria Theresia

Vorige Overzicht B Volgende

Deze grote kamer diende Maria Theresia nadat ze weduwe geworden was, als slaapkamer. Hier is ze ook op 63 jarige leeftijd overleden. Voor die tijd was dit een hoge leeftijd.

Van de oorspronkelijke inrichting is een foto bewaard gebleven. In de kamer stond het pronkbed van de keizerin. Tevens was de rand versierd met donkerrode, met goudborduursel versierde bespanning.

Pas bij inrichting van deze vleugel voor de president van Oostenrijk zijn al deze attributen verwijderd. Aanvankelijk werd alles opgeslagen, maar in 1980 is in de slaapkamer van de ouders van keizer Frans Jozef te Schönbrunn het bed opgesteld. Aanvankelijk slechts tijdelijk voor de grote Maria Theresia tentoonstelling die haar 400e sterfdag herdacht. Maar later is besloten dit bed hier permanent op te stellen en is ook de wandbespanning hier geplaatst.

Tegenwoordig dient het vertrek als ontvangstsalon voor de president en als officieel vertrek tijdens regeringsaangelegenheden, staatsbezoeken en ontvangsten van ambassadeurs.

Twee levensgrote portretten van Maria Theresia en Frans I Stephan herinneren aan de oorspronkelijke bewoners

Verder staat hier een astronomische uurwerk uit 1671. Deze klok heeft altijd in deze kamer gestaan, maar wel op een andere plaats, namelijk tegenover het bed. De klok is gemaakt door de Beierse hofklokkenmaker Mayr en is vervaardigd uit schildpad, gedreven zilver en goud. Aan alle zijde zijn wijzerplaten zichtbaar met daarop verschillenden standen zichtbaar. Geografisch, zon en maanstanden en zelfs welke heilige op welke dag vereerd werd.

De wijzerplaat aan de voorkant van de klok is aangepast. Waarschijnlijk op verzoek van Maria Theresia, zodat de cijfers en wijzers groot genoeg waren om vanuit haar bed te worden bekeken.

Ook staat hier het bureau van de keizerin opgesteld welke vroeger in haar kabinet stond. Het is gemaakt in de stijl van de hofschilder van Lodewijk XIV, André Charles Boulle. Het is ingelegd met ebbenhout, ivoor, parelmoer, schildpad  en brons. Het bevat kleine, sierlijke secretaire laatjes en bevat tegenwoordig nog het originele tinnen pennenset met een strooiflesje voor zand om de inkt te drogen.

In 1957 werd er bij restauratiewerkzaamheden een bijzonder ontdekking gedaan. Achter de wandbespanning en de betimmering kwam een nis te voorschijn met daarin een 18e eeuws huisaltaar.

Ofschoon er geen beschrijving of aantekeningen zijn gevonden waarin dit altaar nadrukkelijk wordt genoemd, kunnen we er van uitgaan dat dit stuk een interessante geschiedenis heeft. In 1782 bezocht paus Pius VI keizer Jozef II in Wenen om hem te overreden een milder beleid tegenover kloosters uit te voeren. Uit documenten is gebleken dat Jozef de paus onderbracht in de kamers van zijn overleden moeder. Ook staat er in die documenten: "het kamaeraltaar van zijne heiligheid versierd is met een wonderbaarlijke crucifix welke de paus zeer op waarde wist te schatten." De crucifix zelf kwam uit de schatkamer in de Schweitzerhof, waar het nu nog te vinden. Zeer waarschijnlijk is dit altaar stuk speciaal voor de paus geplaatst en stond de crucifix er voor. Na het vertrek van de paus raakte het altaar in vergetelheid, maar het is niet afgebroken. Na de restauratie van de kamer is de betimmering voor het altaar zo gemaakt dat deze geopend kan worden zodat het altaar zichtbaar wordt.

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site