Clarence house

St. James Londen Lancaster


Clarence house na de laatste verbouwing

Clarence house in een koninlijke woning in Londen, niet ver van de Mall. Het is verbonden met het St. James Palace an deelt de paleistuinen. Voor bijna 50 jaar (van 1953 tot 2002) wat het de woning van de koningin-moeder, koningin Elisabeth. Nu is het de officiŽle woning van de prins van Wales (Prins Charles), zijn tweede vrouw Camilla en zijn twee zoons, de prinsen William en Henry.

Het huis is gebouwd tussen 1825 en 1827 naar een ontwerp van John Nash. De opdracht tot de bouw werd gegeven door de latere koning William IV, toen hij nog hertog van Clarence was. Ook toen hij koning was geworden in 1830, bleef hij hier wonen. Clarence house was hem liever dan het benauwde St. James. Ook toen Buckingham Palace gereed kwam, bleef hij hier wonen.


William, Hertog van Clarence

Na zijn dood erfde zijn zus, prinses Augusta Sophie het huis. Na haar door in 1840 ging het naar Viktoria van Saksen-Coburg-Saalfeld, de moeder van koningin Victoria. In 1866 ging koningin Victoria's 4e kind en 2e zoon, Alfred, hertog van Saksen-coburg en Gotha en hertog van Edingburg, hier wonen tot zijn dood in 1900. Zijn jongere broeg Arthur, hertog van Connaught, gebruikte het huis tot zijn dood in 1942.

Gedurende de 2e wereldoorlog liep het gebouw schade op door de bombardementen op Londen. Na de dood van de hertog van Connaught werd het niet meer gebruikt door de koninklijke familie. Wel werd het gebruikt door het Rode Kruise en de St. John Ambulance Brigade als hun hoofdkwartier gedurende de rest van de oorlog.

 

Daarna werd het aan prinses Elisabeth en haar echtgenoot, Philips van Mountbatten, hertog van Edingburg gegeven. Prinses Anne (the Princes Royal) is hier geboren in 1950

Na de dood van George VI verhuisde zijn echtgenote, de koningin-moeder met haar dochter, prinses Margareth hier naar toe. De nieuwe koningin ging toen in Buckingham Palace wonen met haar gezing. Prinses Margareth is na haar huwelijk met Lord Snowdon verhuisd naar Kensington palace


De entreehal

Het huis heeft 4 etages, zonder een atticverdieping en kelders en is geschilderd in bleek stucwerk. Door de tijd heeft het gebouw verschillende intensiever verbouwingen en opnieuw vormgegeven, vooral n de 2e wereldoorlog. Hierdoor is er weinig overgebleven van het originele ontwerp van Nash's originele ontwerp.

Interieurfoto's
Lancaster room
 
Horse corridor
 
Morning room
 
Morning room
Hoekje Morning room Russische kapel

Recentelijk is het opnieuw opgeknapt en ingericht door de ontwerper Robert Kime in opdracht van de prins van Wales na het overlijden van zijn grootmoeder. De prins woonde aanvankelijk in het aansluitende St. James paleis, maar deze bewoning beviel hem niet echt. Daarom is hij hier gaan wonen na de verbouwing. Het bevat behalve de privť woning van het prinselijk gezin, ook hun kantoren en die van hun staf.


The queen-mum

Bezichtiging

Het is in 2 zomermaanden opengesteld voor het publiek, maar er moeten wel kaarten vooraf worden gekocht. Op deze site is informatie hierover te vinden Bezoek

Bezoekers krijgen een rondleiding door 5 vertrekken op de begane grond waar de officiŽle ontvangsten worden gehouden. De vertrekken zijn grotendeels nog zoals de koningin-moeder ze gebruikt heeft.

Clarence house herbergt veel van de kunstverzameling van koningin Elisabeth, zoals schilderijen uit de 20e eeuw van John Piper, Graham Sutherland, WS Sickert en Augustus John. Tevens zeer fraaie voorbeelden van Fabergť, Engels porcelein en zilver. Maar ook stukken van de Bowes-Lyon familie zijn hier te zien.

Dit jaar (2006) was er een speciale tentoonstelling in samenwerking met The Queens Gallery van de waterverfschilderijen collectie van de koningin en koningin-moeder. Deze waren te zien vanaf augustus tot september

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site