St. James Palace

Clarence Londen Lancaster

Inleiding

Clarence house Lancaster house

Het St.James's Park is mischien wel een van smaakvolste parken van Londen.In het park is een meertje,dat zich bijna over de hele lengte van het park uitstrekt. Midden in het meertje is het Duck Island,bekend door de grote varieteit van vogels die zich hier ophouden.Aan de noorkant is de Mall die in oostelijke richting loopt en eindigt bij het Green Park.


Lancaster house

Hier staat het Lancaster House,waarvan de bouw in 1827 werd begonnen voor de hertog van York en in 1849 werd voltooid.


Clarence house

Wanneer men Stable Yard oversteekt,stoot men op het Clarence House. In dit huis, gedecoreerd met stukwerk door Nach, woonde tot haar door de koningin-moeder. Nu wonen prins Charles en zijn vrouw Camila hier, met zijn zoons uit zijn eerste huwelijk met prinses Diana.  (zie de aparte beschrijving)

Geschiedenis

Het St. James's Palace, waarvan de naam afkomstig is van de toenmalige leprozie die aan St. James de Jongste was gewijd. Hendrik VIII liet het gebouw optrekken, dat daarna tijdens Karel II grondig werd herzien door Wren.


Henry VIII gate

St. Jamses Palaces is het oudste paleis waarover het staatshoofd kan beschikken, met een lange geschiedenis als residentie. Het heeft meerdere malen als huis gediend voor leden van de koninklijke familie en wordt nog steeds geregeld gebruikt voor officiŽle gelegenheden.

St. James is meerdere malen het decor geweest voor belangrijke gebeurtenissen in de Engelse geschiedenis. Het gebouw is grotendeels gebouwd tussen 1531 en 1536 en is meer dan 300 jaar de residentie van de koningen van Engeland geweest.


St. James in 1715

Hoewel het nog steeds de officiele residentie is van het staatshoofd, wordt het sinds de troonsbestijging van Victoria in 1837 niet meer als zodanig gebruikt en is die functie verhuisd naar Buckingham Palace. Hoger commissarissen en ambassadeurs zijn nog steeds geaccrediteerd aan het hof van St. James.


Henry VIII

Het paleis is gebouwd in opdracht van Henry VIII op de plek van het vroegere ziekenhuis van St. James Westminster. Grote delen van het in rode bakstenen gebouw uit de tijd van Henry is bewaard gebleven, zo ook de Chapel Royal en twee Tudor ruimtes in de staatsievertrekken.


Royal Chapel

In de loop van de tijd is het gebouw uitgegroeid tot een complex rond 4 binnenhoven, welke bekend staan onder de namen: Ambassadors' Court, Engine Court, Friary Court en Colour Court. De grote Tudor toegangspoort op het zuidelijke eind van de St. James street draagt nog steeds de initiale van Hendrik VIII, HR (Henry Rex) voorzien van de koningskroon.

Henry VIII's buitenechtelijke zoon Henry Fitzroy, welke ondanks zijn onwettige geboorte een korte tijd was aangewezen als erfgenaam, woonde in het paleis tot zijn dood op 17 jarig leeftijd in 1536. Henry's 2e vrouw, Anna Boleyn, verbleef hier de nacht na haar kroning. Op een paar plaatsen in het gebouw zijn haar initiale, vervlochten met de van Henry terug te vinden.


St. James palace aan de Mall

Een andere historische gebeurtenis was het verdrag met Frankrijk waarmee koningin Mary I (Bloody Mary) de stad Calais overdroeg aan de Fransen. Deze stad was eeuwenlang bezit van de Engelse en was het laatste stukje Engels grond gebied op het vaste land.


Queen Mary Tudor

Koning Charles I werd hier in 1648 tot 30 januari 1649 vast gehouden voordat hij op die datum bij White Hall werd onthoofd.


Charles I

Diverse latere staatshoofden zijn hier geboren. Charles II en zijn broer James II zijn hier geboren ťn gedoopt, net zoals de dochter van de laatstgenoemde Mary, de latere Mary II, haar zuster (de latere) Anne en hun halfbroertje James Francis Edward Stuart, later bekend als The Old Pretender.

Na de vernietigende brand in Whitehall hebben alle monarchen tot en met William IV hier gewoond. De laatste woonde in een nieuw gebouwde vleugel van het paleis, Clarence house, naar de titel van de koning voordat hij de troon besteeg, Hertog van Clarence.


Detail van Clarence house

In 1809 zijn de zuid en oost zijde van het gebouw door brand verwoest, maar de staatsievertrekken bleven behouden en konden in 1813 worden gerestaureerd. De privť vertrekken van de koning waren echter wel geheel verwoest.


Het paleis voor de brand van 1809

In die tijd woonde de prins-regent, de latere George IV, in Carelton house wat een stukje verder op aan de Mall lag.


Lancaster house

De oudste broers van de George kregen een eigen woning op het terrein. Frederick, Duke of York kreeg het al bestaande Godophin House, nu Lancaster house en William, Duke of Clarence kreeg het Clarence house, welke lange tijd bewoon was door de moeder van de huidige koningin en binnenkort door de prins van Wales.


Koning William IV

William IV was de laatste soeverein die het St. James's palace bewoonde. Na zijn dood bleven de officiŽle gebeurtenissen hier plaats vinden. Koningin Victoria is hier getrouwd met Prins Albert en speciale hof ontvangsten werden hier tot 1939 gehouden.


Ontvangst door koningin Victoria

De staatsievertrekken van het paleis bevat vele mooie interieurs. Maar doordat het paleis gesloten is voor het publiek, zijn er maar weinig afbeeldingen bekend van het interieur.


Entree room

Bijvoorbeeld de Mortlake tapijten welke besteld zijn door Charles I toen hij nog Prins van Wales was voor de oude Audientiezaal, welke een mooi voorbeeld zijn van wapens en wapenuitrusting in de wapenkamer.


Wapenkamer / Guardroom

De staatsievertrekken  bevatten tevens een reeks interessante koninklijke portretten vanaf de tijd van Henry VIII, inclusief belangrijke werken van Mytens, Van Somer, Michel Wright . Maar ook van militaire en marine helden geschilderd door George IV door Reynolds en Hoppner, een portret van George IV door Lawrence en een belangrijk veldslagdoek van Wootton en Jones.


Tapestry room
 

Vandaag de dag is het St. James paleis een druk werkpaleis. De officiŽle vertrekken worden soms gebruikt voor vermaakt tijdens staatsbezoeken, maar ook voor andere ceremoniŽle gebeurtenissen. Ze bieden vaak ruimte voor recepties voor goede doelen waarbij de leden van het koninklijk huis bij betrokken zijn.

 

De kantoren van de Royal Collection Department, de Maarschalk van het Corps Diplomatiek, de centrale penningmeester van de verschillende ridderordes, the Chappel Royal, te ridders, de Yeoman of the Guard en de Queens Watermen zijn alle hier gevestigd.


Troonzaal

Zoals eerder gemeld dient het paleis als decor voor verschillende ceremoniŽn, waaronder de troonsbestijging van een nieuw staatshoofd. Na de dood van het vorige staatshoofd wordt dit officieel bekend gemaakt in de troonzaal en later wordt de nieuwe monarch door de wapenkoning tot staatshoofd uitgeroepen vanaf de Proclamations Gallery welke uitkijkt op de Friary Court.


1e troonrede koningin Victoria

Behalve kantoren bevat het paleis ook nog de Londense residenties van The Princess Royal (Prinses Ann) en Prinses Alexandra (van Kent)

The Queen's Chappel en altaar Chapel Royal

Het complex bevat twee kapellen, The Queen's Chapel en Chapel Royal. In beide kapellen worden nog steeds diensten gehouden. Toen prinses Diana was overleden heeft ze in de Chapel Royal opgebaard gelegen.

Queens Chapel Koningin Victoria bezoekt de Royal Chapel
Interieur Royal Chapel Interieur Royal Chapel

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site