I Bibliotheektrackt

Vorige Overzicht Volgende

De Nationalbibliotheek, tot 1918 Hofbibliotheek, werd gebouwd door de zoon van Fischer von Erlach, Joseph Emanuel, in de jaren 1723-1726. Midden in de Prunksaal, een klassiek voorbeeld van Oostenrijkse barok, zien wij het monument van de praallievende opdrachtgever, keizer Karel VI.

In de koepel van de Prunksaal is een fresco-beschildering van Daniel Gran, voorstellend een allegorische verheerlijking van het leven en de daden van keizer Karel VI en zijn voorgeslacht.

Het allereerste begin van deze vermaarde bibliotheek vinden wij in de handschriftenverzameling van hertog Albrecht III (1365-1395), maar de eigenlijke grondlegger was keizer Maximiliaan I. Zoals wij weten is het aan hem te danken, dat vele Duitse en Nederlandse minnezangen en heldendichten uit de middeleeuwen voor het nageslacht bewaart bleven.
 

De door keizer Maximiliaan bijeengebrachte bibliotheek werd geleid door de humanisten Conrad Celtes (1497-1508) en Johann Cuspinianus (1508-1529). Deze bibliotheek bevond zich aanvankelijk in Innsbruck en werd pas later overgebracht naar Wenen, waar het eerst een onderdak vond in het Minoritenkloster en daarna in een gedeelte van de Hofburg, totdat het gebouw van de Hofbibliotheek gereed kwam. Tot de bibliothecarissen van de Hofbibliotheek behoren ook Maria Theresia's Hollandse lijfarts, Gerard van Swieten (17451772) en diens zoon Gottfried van Swieten (1777-1803).

Doordat de Habsburgers de meest waardevolle werken uit de bibliotheken van Brussel, Madrid, Boedapest, Praag en Milaan naar Wenen lieten overbrengen, kon de Hofbibliotheek uitgroeien tot één van de allerbelangrijkste bibliotheken ter wereld.

 
     
 

Zij wordt in grootte en betekenis slechts overtroffen door die van het Vaticaan en de 10 miljoen delen tellende bibliotheek van het British Museum in Londen. Door deze enorme omvang van de verzameling is het niet mogelijk deze in zijn geheel in het hoofdgebouw te bewaren. Daarom heeft de bibliotheek verschillende delen van de Hofburg en omliggende gebouwen in gebruik. Hieronder is een plattegrond te vinden van de locaties.


Op de site van de bibliotheek is meer informatie verkrijgbaar
Klik HIER om naar deze site te gaan

De belangrijkste afdelingen zijn de Handschriftensammlung, ondergebracht in het vroegere Augustinerkloster; de Musiksammlung, met oorspronkelijke partituren van Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Bruckner, Brahms, Richard Strauss etc, etc; de Papyrussammlung, waartoe het beroemde Egyptische Dodenboek behoort; de Kartensammlung met als belangrijkste kleinood, de Romeinse ,Tabula Peutingeriana". Deze drie laatst genoemde verzamelingen zijn ondergebracht in de Albertina. De Theatersammlung (sinds kort in het paleis Lobkowitch ondergebracht), is de jongste verzameling, ontstaan door de aankoop van de Collectie Hugo Thimig in 1922. Uniek is de Porträtsammlung en het Bildarchiv, thans ondergebracht in de Neue Hofburg. De belangrijkste schatten van de Nationalbibliotheek worden getoond op wisselende tentoonstellingen in de Prunksaal.

De Nationalbibliotheek mag door iedere geleerde en belangstellende worden geraadpleegd. Het kan met recht een schatkamer van de wereldgeschiedenis worden genoemd.

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site