D Sisi museum

  Overzicht D  

Sedert 24 april 2004 is het nieuwe Sisi museum geopend. In totaal 6 ruimtes wordt een beeld gegeven van het leven en de mythe van deze keizerin. Het museum is ingericht door Professor Rolf Langenfass en verdeeld in diverse thema's.

Het museum begint direct na de Kaisersteige in de gangen rond de Michaëlskoepel. De nummers tussen de haakjes verwijst naar de kamernummers zoals elders gebruikt in het overzicht van deze vleugel van de Hofburg

 1 De Dood

Op 10 september 1898 bereikte Europa het bericht dat keizerin Elisabeth van Oostenrijk was vermoord in Geneve. Tijdens haar leven was ze al een mythe, maar na haar dood werd dat steeds groter.

Deze ruimte zijn beelden van haar begrafenis en haar dodenmasker te zien.


Het ontwerp voor de ruimte


Het dodenmasker
 

 2
(D02)
De Mythe

In hoeverre klopt het beeld wat we nu hebben van Elisabeth met de historisch werkelijkheid. Dat is maar zeer de vraag. Tijdens haar leven was ze niet altijd de geliefde, vereerde keizerin. In het begin van haar huwelijk was ze als het jonge keizerinnetje wel populair. Maar later was dat zeker niet zo. Ze was meestal op reis en vond altijd wel een reden om af te reizen. Daarnaast was haar liefde voor Hongarije voor de Oostenrijkers een reden om haar te wantrouwen. Een veel gehoorde wens was dat ze een klein deel van de inzet die ze voor Hongarije toonde, voor Oostenrijk zou inzetten.

Na haar dood was echter alles plots vergeten. Ineens was het weer "onze keizerin" die vermoord was. Hoe komt dat toch? Haar uiterlijk en uitstraling hebben hier zeker debet aan. Maar ook de goede momenten die ze gehad heeft. Vaak als het rijk in crisis was en de keizer de wanhoop nabij, was Elisabeth op haar best.
Verder heeft haar tragische dood en het verlies van haar enige zoon zeker een rol gespeeld.
Maar Elisabeth werd pas echt onsterfelijk door de beroemde Sissi films.

Deze ruimte besteed aandacht aan de mythe van Sisi. Hier staan enkele standbeelden van de keizerin. De waaiervormige ramen zijn de ramen naar de Michaëlskoepel toe.


 

3
(D03)
De Meisjesjaren

Deze ruimte staat in het teken van de jeugd van Sisi. Verschillende portretten staan hier opgesteld. Het hoogtepunt is kopie van één van de weinig overgebleven kledingstukken van haar. Het origineel wordt bewaard in het Kunsthistorisch museum. Verder wordt er aandacht gegeven aan de verloving van het keizerspaar.


De jonge keizerin door Amanda Berstend


De japon van Sisi

 4
(D04)

Het Hof

In deze vroegere eetzaal voor de officieren wordt het officiële deel van haar leven weergeven. Het leven in de schijnwerper, aan het hof met al zijn etiquette welke door Sisi zo gehaat werden. Enkele van de mooiste schilderijen, beelden en versieringen zijn hier te vinden. Ook is er een reconstructie van één van de sierraden van haar, welke geschonken is door de firma Swarovski. Op één van de schilderijen staat Sisi afgebeeld met deze set.

Ook hangt hier het beroemdste schilderij, Sisi in haar sterrenjapon, met sterrensieraden in het haar, geschilderd door Frans Xavier Winterhalter


 

 5
(D05)
De vlucht

Een groot deel van haar leven was Sisi op de vlucht. Voor het hof, voor Oostenrijk, voor haar schoonmoeder, voor haar man en eigenlijk ook voor haar zelf. Deze zaal laat voorwerpen zien uit haar dagelijks leven en over haar vlucht (uit de werkelijkheid). Ook is er aandacht aan de figuren die ze adoreerde, zoals Achilles en Titania, twee mythologische figuren.


Achilles en Titania

 6
(D06)
De moord

Op 10 september 1898 werd Sisi vermoord in Geneve door de Italiaanse anarchist Luigi Luccheni. Het was een toevallige dood, omdat Luigi te arm was om een treinkaartje te kopen om de koning van Italië te vermoorden. In plaats daarvan nam hij Sisi.

In deze ruimte zijn documenten over haar dood en ook het moordwapen te vinden.

Na het Sisimuseum gaat de route door met de vertrekken van keizer Frans Jozef  Frans Jozef

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site