Op de begane grond van deze vleugel, doorlopend in de Michaelstrackt bevinden zich de Hofsilver und Tafelkammer. Hier worden het rijke hofleven ten toongesteld doormiddel van gebruiksvoorwerpen. Er is met name aandacht voor serviezen in alle soorten en maten. Van het dagelijks servies, geschenken, maar ook serviezen die gebruikt werden bij staatsaangelegenheden. Verder is hier ook linnengoed en bestek te vinden. Tot slot staan er diverse gebruiksvoorwerpen van de diverse Habsburgers.
Al vanaf de 15e eeuw werd alles wat nodig was voor de keizerlijke tafel centraal in de Hofburg bewaard. In de loop der eeuwen werd dit bezit steeds groter. Ook het keukengerij van de hofkeukens, Hofsuikerbakker, Hoflinnenkamer, Hofwijnkelder, Hofjagtkamer en de hout- en kolenvoorraden werden vanuit hier beheerd.
In 1923 is de collectie opengesteld voor het publiek. In 1995 werd het weer heropend na een lange restauratie en herinrichting. Daardoor is in deze ruimte een mooi overzicht te vinden van deze oude hofcultuur, welke fraai is opgezet. In het eerste deel is volgens de moderne inzichten ingericht. Het deel in de Michaelsvleugel is deels nog ingericht zoals in de keizertijd. De kasten voor het bestek zijn daar nog aanwezig.
Delen van de collectie
Grand Vermeil
Dit vergulde zilver servies is gemaakt voor Napoleon I ter gelegenheid van zijn overwinningen in Italië. Het is na de nederlaag van Napoleon door keizer Frans II/I gekocht. Nadat het monogram van Napoleon vervangen is door dat van keizer Frans, werd het gebruikt tijdens staatsdiners. Oorspronkelijk kon er voor 40 gasten volledig gedekt worden. Dat wil zeggen de voor alle gangen was een apart bord, of kom. In de loop van de tijd is het steeds verder uitgebreid en tegenwoordig is het groot genoeg om voor 140 mensen te dekken.
Glasserviezen
Er is ook een ruime sortering aan glasserviezen te vinden. Glazen in alle soorten, maten en stijlen.
Het Habsburgservies
Ter gelegenheid van het huwelijk van aartshertog Frans Karl en prinses Sophie van Beieren in 1824, werd een bijzonder dessertservies besteld in de Wiener Porzellanmanufaktur. Het bevatte dessertbordjes met afbeeldingen van kastelen en verblijven van de Habsburgers, waaronder het stamkasteel van de Habsburgers in Zwitserland.
Verder waren er nog vele thema serviezen, zoals het Egyptische, bloemen, Laxenburg, roccoco en nog veel meer. Hieronder enkele foto's van deze serviezen.
Het Laxenburgservies met afbeeldingen van diverse middeleeuwse heersers van Oostenrijk |
Diverse serviezen |
|
Koelset |
Naast de gebruiksvoorwerpen voor aan tafel of de keuken, zijn er
ook persoonlijke herinneringsstukken te zien. Hierbij horen het bestek van Maria
Theresia, servies van Elisabeth, maar ook schrijf gerij van haar.
Bestek Maria Theresia |
Servies Sisi |
|
Servies van Frans Jozef |
||
Schrijfgarnituur Sisi |
Tot slot is er midden in het tentoonstellingsruimte een grote maquette te vinden van de Hofburg, zoals het aan het eind van het keizerrijk bedoeld was dat het er uit zou gaan zien.
Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.