Lancaster house

Clarence Londen St. James

Lancaster house, een ander gebouw binnen het paleizencomplex, wordt nu gebruikt voor regeringsbijeenkomsten. De eerste naam van dit gebouw is Goldofin house, naar een hoge edelman die behoorlijk wat in de melk te brokkelen had tijdens de Stuart-koningen. Doordat de Hertog van York (broer van George IV en William IV) er ging wonen, ging het York House heten.


Plattegrond

Het gebouw ging na de dood van de prins door de staat gekocht. Daarna kreeg het gebouw verschillende functies, huurders en eigenaars, waaronder de hertog van Sutherland. Ook onderging het diverse verbouwingen en verfraaiingen en kreeg het zijn huidige grootse uitstraling.


Centraal trappenhuis

Koningin Victoria bezocht het York house om haar vriendin, hertogin Harriet, de 2e vrouw van de hertog. Ze heeft toen gezegd: "Ik ben gekomen vanuit mijn huis om uw paleis te bezoeken." 

In 1912 verkocht de 4e hertog van Sutherland het gebouw aan Sir William Lever, de latere Vicecount of Leverhulme. Hij heeft het gebouw Lancaster house genoemd naar country waar hij vandaan kwam. Vanaf 1913 stelde hij het huis beschikbaar aan de staat, welke aanvankelijk het Londen Museum er in vestigde. Dit bleef zo to 1946. Daarna nam de regering het in gebruik als officieel receptie en conferentiegebouw.

Soms is het opengesteld voor het publiek. Dit is dan meestal 's middags in het weekend.


Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site