Paleizen nieuws

Op deze pagina worden kleine berichtjes geplaatst met nieuwtjes over paleizen.

22-07-16 Paleis Soestdijk is nog steeds te bezoeken. Het is niet meer nodig om vooraf een kaartje te kopen via internet. Er kan ook een kaartje gekocht worden bij de kassa. 
Teven is het niet meer noodzakelijk om een rondleiding te volgen. Het is nu mogelijk om zelfstandig de route te volgen. Daarnaast is nu ook de vroegere huiskamer/bibliotheek open gesteld.
LET OP. Voor zo ver nu bekend gaat het paleis eind dit jaar dicht. 
12-01-11 Paleis Soestdijk is vanaf  31-12-2010 gesloten voor bezoek. Het is vier jaar mogelijk geweest om het paleis te bezoeken. Deze periode is nu voorbij. Het is nog niet bekend wat er nu met het gebouw gaat gebeuren.
04-08-07 Op de site van Soestdijk wordt gemeld dat het nu ook mogelijk is om met Ideal te betalen. Dus iedereen die kan internet-bankieren, kan nu op gebruikelijke wijze betalen. Voor meer informatie, zie de site van Soestdijk en mail niet naar de beheerder van Paleizen.nl. Deze kan en zal daar geen verdere informatie over verstrekken.
01-12-06
Persbericht
30 november 2006
 
Paleis Soestdijk opent de deuren

Paleis Soestdijk gaat 15 december 2006 open voor het publiek. Als eersten krijgen de bewoners van Baarn en Soest de kans om de binnenkant van het paleis te bezichtigen. De omliggende tuinen gaan op 15 december open voor iedereen. Vanaf 1 februari 2007 is het paleis voor iedereen toegankelijk. De online kaartverkoop hiervoor begint op 1 december 2006. Minister Winsemius (VROM) zal donderdagmiddag 30 november het paleis officieel openen.

De openstelling van het paleis en omliggend park is voor de duur van drie jaar. Een bezoek aan het voormalige koninklijke paleis bestaat uit een begeleide rondleiding door een deel van het paleis en een rondwandeling op eigen gelegenheid door de paleistuinen.
De Rijksgebouwendienst (Rgd) heeft de afgelopen maanden het interieur van Paleis Soestdijk geschikt gemaakt voor de ontvangst van belangstellenden. In de Soestervleugel is een ruimte ingericht met een overzicht van de geschiedenis van het gebouw en diens bewoners. Ook is er een audiovisuele presentatie van tien minuten te zien over de historie van het paleis en bewoners. Vanwege de kwetsbaarheid van gebouw en interieur wordt iedereen in kleine groepen rondgeleid door een ervaren gids. Getoond worden de staatsievertrekken en een gedeelte van het appartement dat in de jaren '30 voor prinses Juliana en prins Bernhard was ingericht. De rondleiding heeft plaats op een tevoren bij de boeking vastgestelde tijd en duurt ongeveer 45 minuten.
In het park is een wandelroute van circa anderhalf uur aangelegd, die de bezoeker voert langs enkele bezienswaardigheden zoals de rhododendrontunnel, de ijskelder, het chaletje van koningin Wilhelmina en de hondengraven. In de historische watertoren is een winkeltje gevestigd en in de Oranjerie is een horecavoorziening ingericht met 125 zitplaatsen. Op het terrein is ruimte gemaakt voor 230 parkeerplaatsen.

Kaartverkoop
Kaarten voor de rondleiding door het paleis en een bezoek aan de tuinen kunnen vanaf 1 december voor € 12,50 uitsluitend worden besteld via de website
www.paleissoestdijk.nl. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt een gereduceerd tarief van € 10,00. Kaarten voor alleen een bezoek aan de tuinen zijn voor € 5,00 te verkrijgen bij de kassa naast het parkeerterrein. De kaartverkoop voor de bewoners van Baarn en Soest is inmiddels begonnen via de lokale VVV's.

Historie
Paleis Soestdijk staat leeg sinds het overlijden van de laatste bewoner Z.K.H. Prins Bernhard in december 2004. In oktober 2005 is het paleis overgedragen aan de Rgd. De Rgd onderzoekt de mogelijkheden voor een passende definitieve bestemming. Dit vergt een zorgvuldig traject dat naar verwachting een langere periode vergt. Daarom is besloten dat het publiek voor de duur van drie jaar een kijkje kan nemen in en rond het paleis. Het kabinet beslist in deze periode over de definitieve bestemming.

Foto's Rijksgebouwendienst / Luuk Kramer
Paleis Soestdijk Paleis Soestdijk Stuczaal Stuczaal Waterloozaal Leuvenzaal Leuvenzaal Eetkamer  Witte eetzaal

(bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=25278 )
 
Dit is een publicatie van: Ministerie van VROM
Rijnstraat 8 - 2515 XP Den Haag
 


 
Ministerie van VROM
Staat voor ruimte, wonen, milieu en rijksgebouwen. Beleid maken, uitvoeren en handhaven.
Nederland is klein. Denk groot.

Top

01-12-06

Lift in Drakensteyn voor Beatrix

SOESTDIJK/LAGE VUURSCHE - De laatste particulier secretaris van wijlen prins Bernhard, J. Broekhuysen,
gaat de renovatie van kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche begeleiden. Het kasteel is privébezit van koningin Beatrix.
Broekhuysen gaat de inmiddels 78-jarige intendant van het kasteeltje, Van Soest, ondersteunen bij de omvangrijke klus. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren desgevraagd laten weten.

Beatrix voor Drakensteyn.

Sinds de aankoop van het kasteel is er geen groot onderhoud meer gepleegd. Beatrix kocht het in 1963. Later stichtte zij er haar gezin met prins Claus. De drie prinsjes groeiden hier op. De familie heeft de tijd op Drakensteyn, die duurde tot en met de troonsaanvaarding van Beatrix in 1980, altijd gezien als een bijzonder mooie.

Alom wordt verwacht dat de koningin er na haar troonsafstand weer gaat wonen. Er wordt naar verluidt een lift in het betrekkelijk kleine kasteel aangebracht, wat natuurlijk altijd gemakkelijk is met het oog op oudere gebruikers.

Met een troonsafstand wordt zeker niet gerekend voordat het Koninklijk Paleis op de Dam gerenoveerd is. Die klus is in 2008 geklaard. Eerder deze week gaf een krappe meerderheid van het twintigduizend mensen tellende kijkerspanel van TweeVandaag aan dat Beatrix binnen vijf jaar de scepter zou moeten overdragen. (ANP)
Bron:
www.ad.nl

NB. Met de verbouwing van 1963 is er aan een lift gebouwd in het paleis. Deze kleine lift is uniek, omdat die rond is en om zijn as kan draaien. Dit omdat de ingang van de lift niet op iedere verdieping op dezelfde plaats kon komen. Mogelijk is er besloten deze lift te vervangen.

Top
 

20-11-06

Openstelling paleis Soestdijk

Eind van dit jaar gaat Paleis Soestdijk open voor het publiek. Niet als museum, maar als historisch document van een jachtslot uit de 18e eeuw dat in de loop van de geschiedenis veranderde in de koninklijke residentie. Niet alle vertrekken zijn opengesteld. Zo zijn de voormalige slaapkamers van Juliana en Bernhard 'verboden terrein' evenals het zwembad en de gymnastiekzaal. Wel zullen de werkvertrekken te bezichtigen zijn en uiteraard de representatieve zalen waarin banketten gegeven werden.

Soestdijk gaat open in afwachting van een nieuwe bestemming: daarop zal een commissie de komende drie jaar studeren.
Bron:
www.rgd.nl


Veel vraag naar ’duur kaartje’ Soestdijk

Door PIET VAN DIJK

BAARN - Een hoop geld, 12,50 euro voor een rondleiding van een uurtje door Paleis Soestdijk?

De meeste mensen hoor je er niet over, zeggen ze bij de platgebelde VVV’s in Soest en Baarn. ,,Maar wij horen in Baarn wel mensen klagen: waarom mogen wij als Baarnaars niet gratis het paleis in, we hebben toch een speciale band met het paleis?’’ vertelt VVV-informatrice Thea Kramer. De VVV in Soest heeft de klacht nog niet gehoord. De klacht dat het kaartje duur is, is niet terecht, vindt woordvoerder Eikelboom van de Rijksgebouwendienst. ,,We hebben de prijs met die van soortgelijke attracties vergeleken en dan vinden wij die prijs goed. Uitgangspunt is dat we er winst noch verlies op maken.’’

Intussen staan de telefoons al dagenlang roodgloeiend bij de VVV’s in Soest en Baarn sinds deze week bekend werd dat de kaartverkoop van 22 november begint. ,,De meeste mensen kunnen slecht lezen,’’ stelt informatrice Kramer vast, ,,want de antwoorden op veel vragen hebben al in de pers gestaan. Zo hebben mensen ook nog niet door dat er tot 25 januari alleen maar kaarten contant aan de balie verkocht mogen worden. Na 25 januari kan dat pas via internet.’’

De VVV’s houden zich strikt aan de richtlijnen. Mensen uit Den Haag die graag met hun oude moeder uit Baarn voorrang willen krijgen, moeten teleurgesteld worden: tot 25 januari zijn er alleen kaartjes voor mensen uit Soest en Baarn. Andersom geldt hetzelfde: een Soester die zijn vader uit Amsterdam wil meenemen, moet ook wachten.

Dat er fraude wordt gepleegd met het te hanteren postcode-huisnummersysteem, sluiten VVV’s, de gemeenten Soest en Baarn en de Rijksgebouwendienst niet uit. De VVV’s krijgen beide een complete adressenlijst van alle woningen in de gemeenten met daarachter de postcode, het huisnummer en het aantal inwonenden boven de 12 jaar. Op basis daarvan kan gecontroleerd worden of er op dat adres al kaarten verkocht zijn. Daarnaast mogen de VVV’s om een legitimatie vragen.
Bron:
www.ad.nl

Top
 

06-11-06 Sinds afgelopen weekend is het bezoekersaantal van deze site enorm gestegen. Komen er normaal zo rond de 20 à 30 bezoekers per dag, komen er sinds vrijdag 3 november j.l. tientallen meer bezoekers
Vrijdag 3-11 90
Zaterdag 4-11 161
Zondag 5-11 235
Maandag 6-11 23.00 117

Dit alles is het gevolg van enkele berichtjes in regionale dagbladen. In ieder geval in De Gelderlander en in Brabants Dagblad hebben stukjes gestaan in de reiskranten.

Reis in 5 clicks

Voor indrukwekkende paleizen hoeven we niet naar het buitenland. Ook het bewonderen van onze eigen paleizen is de moeite waard. Drie paleizen zijn in gebruik door de Koningin: Paleis Noordeinde, Paleis Huis ten Bosch en het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Verzameling: www.koninklijkhuis.nl
Paleizen:
www.paleizen.nl
Soestdijk:
www.wikipedia.org
Het Loo:
www.paleishetloo.nl
Noordeinde:
historie.denhaag.org/paleis

Helaas heb ik niet het artikel als plaatje of pdf. Mocht iemand dat hebben, hou ik me zeer aanbevolen.

Top
 

22-07-06

Kamer prinses Juliana op Paleis Het Loo geopend

Op 6 juli heeft prinses Margriet de kamer van haar moeder geopend. Deze heeft prinses Juliana tot 1936 gebruikt. De kamer is ingericht zoals deze op het laatst was, na een herinrichting toen ze 18 jaar was geworden.

De kamer ligt achter de kamer die ingericht is als werkkamer van Wilhelmina en bevind zich nog op de oorspronkelijke plaats.

Top
 

25-04-06

Kijken naar de ‘groeistreepjes’ van de Oranjes

Door onze redacteuren

Rotterdam, 25 April. Paleis Soestdijk en de omliggende tuinen worden vanaf dit najaar voor een periode van maximaal drie jaar deels opengesteld voor publiek. Binnen die periode gaat een commissie bepalen wat de definitieve bestemming van het paleis in Baarn gaat worden. Dat heeft minister Dekker (VROM) gisteren bekendgemaakt.

Paleis Soestdijk staat leeg sinds de laatste bewoner, prins Bernhard, in december 2004 overleed. Hij woonde er samen met koningin Juliana, die begin dat jaar stierf. Lang was onduidelijk wat er met het paleis, dat sinds oktober 2005 eigendom is van de Rijksgebouwendienst, zou gebeuren. Burgers en politici kwamen met ideeën als een hotel, een casino en een museum. Er is nog altijd geen beslissing genomen, de huidige oplossing is een tijdelijke. Volgens minister Dekker is de kans minimaal dat er opnieuw Oranjes in het paleis komen te wonen.

Om het paleis voor publiek geschikt te maken worden voor 4,8 miljoen euro aanpassingen aangebracht in en rondom het paleis. Zo worden 230 parkeerplaatsen aangelegd, komt er een winkeltje in de watertoren en een horecagelegenheid in de oranjerie. Dekker: „Alles in het paleis blijft hetzelfde. Het wordt ook geen museum, meer een expositie.”

Bezoekers dienen een rondleiding, die 12,50 euro gaat kosten, online te reserveren. Voor dat bedrag kunnen onder meer de appartementen van koningin Wilhelmina, de Leuvenzaal en de Waterloozaal, een aantal werkkamers, de kluis, de keuken, de wijnkelder en de wapenkelder bezichtigd worden. Al deze vertrekken liggen in het middenstuk en de linkervleugel van het paleis. De rechtervleugel blijft gesloten voor publiek. „Want”, zegt Dekker, „wie de linkervleugel heeft gezien, weet ook wel hoe de rechter eruit ziet.” „Erg leuk” zijn volgens minister Dekker de ‘groeistreepjes’ van de Oranjes, die door familieleden met potlood op een muur zijn aangebracht.

Afhankelijk van de vergunningprocedures, is het paleis vanaf het laatste kwartaal van dit jaar toegankelijk. Inwoners van Baarn mogen het eerst naar binnen.

Bron: http://www.nrc.nl/binnenland/article293727.ece

Top
 

24-04-06 Paleis Soestdijk en de omliggende paleistuinen worden tijdelijk opengesteld voor het publiek. De openstelling van het paleis en omliggende park is voor de duur van 3 jaar. Het kabinet beslist in deze periode over de definitieve bestemming. Afhankelijk van de vergunningprocedure, opent het paleis naar verwachting in het najaar van 2006 haar deuren. Minister Dekker (VROM) heeft de openstelling van het paleis vanmiddag bekend gemaakt.

Paleis Soestdijk en het bijbehorende park zijn Rijksmonumenten van de hoogste categorie. Om het openstellen van het Paleis voor het grote publiek mogelijk te maken realiseert de Rijksgebouwendienst de komende maanden een aantal voorzieningen. Er is geen sprake van een complete restauratie en renovatie van het paleis, maar van aanpassingen ten behoeve van de toegankelijkheid, brandveiligheid en de bescherming van de historische interieurs.


Stuckzaal, centrale zaal van het paleis

In een bosperceel nabij het paleis worden 230 parkeerplaatsen gerealiseerd. Op het terrein wordt daarnaast een klein kassagebouw gerealiseerd. In de historische watertoren wordt een winkelfaciliteit ontwikkeld en de oranjerie biedt straks plaats aan een horeca- en sanitaire voorziening.

Daarnaast wordt het paleis zelf in gereedheid gebracht voor de bezoekers. Voor de bezoekers worden betaalde rondleidingen georganiseerd. In het souterrain en de Soestervleugel van het paleis is een expositie ingericht over de geschiedenis van het gebouw en van de voormalige bewoners. De overige ruimtes, waaronder de woonvertrekken, zijn onder begeleiding te bezichtigen. Na het bezoek aan het paleis bestaat er de mogelijkheid voor een parkwandeling door de paleistuinen.


Werkkamer Prins Bernhard

Paleis Soestdijk staat sinds het overlijden van Z.K.H. Prins Bernard in december 2004 leeg. In oktober 2005 is het paleis overgedragen aan de Rijksgebouwendienst.


De Leuvenzaal, vaak gebruikt voor ontvangsten en interviews.

In opdracht van Minister Dekker onderzoekt de Rijksgebouwendienst de mogelijkheden voor een passende definitieve bestemming van het voormalige koninklijke paleis. Het traject om te komen tot een definitieve bestemming is een zorgvuldig traject en vergt naar verwachting een langere periode. In afwachting van de definitieve bestemming is besloten dat het publiek een kijkje kan nemen in en rond het paleis.

Bron: www.vrom.nl

NB.
Tijdens een interview in het NOS Journaal van 20.00 gaf minister Dekker aan dat de koninklijke familie op dit moment geen behoefte heeft aan het paleis. Niet voor bewoning, kantoren of logeerruimte. Het ziet er dus naar uit de ook voor Soestdijk het doek als woonpaleis voor de koninklijke familie is gevallen. 

Voor verdere informatie: hou http://www.paleissoestdijk.nl/ goed in de gaten. Hier zal de informatie op komen.

Top
 

20-04-06

Paleis het Loo

Paleis Het Loo stelt in 2006 op beide Paasdagen (16-17 april), het weekend van Koninginnedag (29-30 april), beide Pinksterdagen (4-5 juni) en iedere woensdag in juni, juli en augustus het paleisdak open voor het publiek. In de zeventiende eeuw voorbehouden aan hoog gezelschap, nu voor iedereen een spectaculaire ervaring!

De trap door de zolder van het paleis komt uit in het dakpaviljoen dat koningin Mary benutte om thee te drinken met haar hofdames. Vanaf het dak heeft u een onverwacht weids uitzicht over de tuinen en omgeving van het paleis. Spectaculair is ook het zicht op de berceaux, de met haagbeuk begroeide gangen, die koningin Mary schaduw verschaften wanneer zij met haar hofdames in de tuin wandelde.

Openingstijden

Paleis en Tuinen zijn geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Maandag gesloten, behalve op een feestdag. Nieuwjaarsdag gesloten.

Het museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden, in de oostvleugel van het paleis, is geopend vanaf 13.00 uur.

Een volledig bezoek duurt circa 3 uur. Het entreebewijs geeft ook toegang tot het omliggende paleispark. Voor meer informatie over het paleispark zie
www.kroondomeinhetloo.nl

Toegangsprijzen
Voor de actuele toegangsprijzen, zie de website van het paleis

Bron: http://www.paleishetloo.nl/

Top
 

23-12-05

Brand in Russisch paleis

In Rusland is een 19e-eeuws paleis van tsaar Alexander II grotendeels door brand verwoest. Het gebouw werd gerestaureerd op het moment dat de brand uitbrak.

Zo'n 20 brandweerauto's rukten uit om de brand te bestrijden. Maar het zomerverblijf van prins Alexander, later tsaar Alexander II, werd zwaar gehavend.


Het gebouw in de 19e eeuw

Het paleis werd in het begin van de 19de eeuw gebouwd als een klein paviljoen en later uitgebreid. Hoe de brand in het historische gebouw is ontstaan, is nog niet duidelijk, al wordt er gesproken over kortsluiting
 

Het paleisje ligt in het park van Petershof en was gebouwd als een soort boerderij voor de latere tsaar Alexander II. Hier kon hij doen alsof hij als 'eenvoudig' boer op het land leefde.

Studeerkamer Alexander Zitkamer Salon
 
Later is het gebouw uitgebreid. Het heeft jarenlang leeg gestaan en was zwaar verwaarloosd.
 

Top
 

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site